lördag 20 mars 2010

Jiubianli ingredienser: Kinesiska wolfberry

Kinesiska wolfberry
Kinesiska wolfberry (Lycium barbarum L)

Kinesiskt wolfberry är frukten av den Lycium barbarunm, en av de arter av de Solanaceae familjen som inkluderar de aubergine, chili peppar och potatis. Den växer i olika delar av världen även om det är kommersiellt odlas i Kina. Det är också känt som gogi bär, äktenskapet vinstockar, Barbary äktenskapet vinstock och hertig av Argyll's teträ. Namnet på wolfberry antas komma från "lycos" det grekiska ordet för varg. Namnet användes även tomat, som var släkt med botaniskt. Gogi bär är den vanligare manen av wolfberry och används också i dag att hänvisa till wolfberry. Det är också kommersiellt känd som tibetanska gogi bär eller tibetanska Goji. Men dessa kommersiellt namn är samma som den kinesiska wolfberry eftersom det inte finns några kommersiellt odlas och saluförs wolfberry från Tibet. Den tibetanska goji specie, vilket hävdas av många tillverkare, inte heller finns vetenskapligt.

Den kinesiska wolfberry är en lövfällande vedartad perenn växt. Det kan bli upp till ca 3 m hög och finns mest i södra Kina och i norr. De kinesiska wolfberry frukt är ljusa röda orange färg, ellipsoid i form och har frön av olika nummer. Frukterna mognar runt perioden juli till oktober. Den kinesiska wolfberry kommer vanligtvis i torkad form, i förpackningar, som russin. Detta beror på att färsk form är endast tillgänglig i de regioner de odlas och skördas.

Den kinesiska wolfberry är en av de traditionella kinesiska läkemedel. Det har använts som sådana för nästan 2.000 år. I själva verket ingår i legenden om Shen Nung, Kinas mytiska första kejsare och far till jordbruket. Att bär används som medicinalväxt är inte förvånande eftersom de kinesiska wolfberry är mycket näringsrikt. I västvärlden ökade den kinesiska wolfberry erkännande som medicinalväxt i början av 21: a århundradet. Västerländ länder började använda den som konsumtionsvara på grund av sina antioxidativa egenskaper och på grund av dess rika näringsinnehåll. Andra medicinska egenskaper och fördelar hälsa wolfberry bland annat större i immunsystemet, skydd av lever, förbättra av syn, förbättra rörligheten och spermieproduktionen. Det används även vid behandling av inflammatoriska och i olika typer av hudsjukdomar. Konsumenterna börjar skörda frukterna av anläggningen att marknaden förväntas växa kraftigt genom de kommande åren.

Förutom medicinsk användning, är den kinesiska wolfberry också användas i matlagning. Det är oftast till av kineserna att deras ris congee. Det används också som örtte i kombination med jujubes och blommor krysantemum. Det läggs också till i några kinesiska viner och används som smaksättare . Eftersom dess näringsvärde har erkänts av kinesläkarkåren och de kunder är det la to vissa products, såsom kaffe och te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar