lördag 20 mars 2010
Jiubianli ingredienser:Kinesiska Yam
Kinesiska Yam (Dioscorea opposita)
Kinesiska Yam, vetenskapligt kallas Dioscorea motsatta, är en av de typer av Dioscorea eller jams. Eftersom den kinesiska Yam finns i många regioner i Asien, har yam själv olika namn per land eller region. I Kina är det kinesiska Yam men i Japan, kallas de japanska berg yam eller nagaimo eller yamaimo. I Korea är det känt som ma. För närvarande är yam odlas i olika delar av världen, inklusive Afrika, Oceanien och Latinamerika.
Denna speciella typ av jams skiljer sig från andra jams eftersom den kan ätas råa. I Japan till exempel, är hela knölen helt enkelt rivas och därefter indränkt i vatten och ättika i några minuter innan de äts. När yam har rivits, är det nu i form av gelé liknande substans. Denna gelé liknande substans kallas tororojiru och serveras tillsammans med andra skålen. De är vanligtvis serveras som sida skålen för fisk eller nudlar. Även om de äter den rå, i Japan är det också används i deras Udon eller soba, deras nudlar. Den kinesiska yam blandas sedan med övriga Udon och ingredienser soba, t.ex. buljong, lök och wasabi. Förutom mat var gelé liknande substans gång som används som smörjmedel för sexuella aktiviteter under Edo-perioden. Även nu är det anses som oseriösa för kvinnan att äta denna tororojiru.
Den kinesiska yam anses be en av de traditionella kinesiska läkemedel och kan hittas i deras kinesiska herbology listor. De är fleråriga örtartade vinrankor och de knölar som kan nå upp till 2,5 meter lång och runt 70 kg i vikt. De har grova och svåra att få bort hud som bara kan enkelt tas bort efter att de har utsatts för värme. Huden kan komma i färgen mörkbrun till ljust rosa. Inne i huden på grönsaker är köttet eller ätliga ämnet. Ämnet varierar också i färg och min finns i vitt, rosa, lila eller gult.
Vissa tror att grönsaker var en del av jordbruket i människor i Asien och Afrika så tidigt som 8000 f.Kr. Idag är de en av de viktigaste jordbruksprodukter av Nya Guinea och Västafrika. I Nigeria är de viktiga, inte bara som jordbruksprodukt, utan även i sina traditionella ceremonier och dyrkan. I vissa områden i Nigeria och även i Afrika, Chinese jams är mycket viktiga för their överlevnad eftersom de kan lagras så länge som sex månader och kan därför konsumeras during wet seasons, when mat är mycket begränsad.
Bortsett från att vara en av de viktigaste jordbruks-och konsumtionsvaror i dag är den kinesiska yam också vara ett viktigt läkemedel. Detta beror på att kinesiska yam är känd för att förbättra mjälte funktion. Det är också känt att rensa magen och kan förbättra kroppens funktioner genom att släppa oönskade kroppsvätskor och avfall. Det är också vidtas för att förbättra sexuella vigör och bota impotens i Kina och vissa områden i Asien.
Etiketter:
naturpotensmedel
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar